Algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden
Artikel 1 - Begrippen
1. In deze algemene voorwaarden worden de hiernavolgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven.
2. Aanbod: iedere schriftelijke dan wel elektronische aanbieding of offerte voorzien van een dagtekening aan Opdrachtgever tot het verrichten van Diensten door Opdrachtnemer.
3. Afspraak: Een doelgerichte fysieke ontmoeting tussen één of meer deskundigen en één of meer individuele Medewerker op een overeengekomen dag en tijdstip.
4. Bedrijf: De natuurlijke of rechtspersoon die handelt in uitoefening van beroep of bedrijf.
5. Diensten: De te leveren Diensten en/of werkzaamheden en/of levering van producten/goederen die Opdrachtnemer aanbiedt.
6. Handelsovereenkomst: De Overeenkomst om baat die één of meer van de partijen verplicht iets te geven of te doen en die tot stand is gekomen tussen een of meer natuurlijke personen of rechtspersonen die handelen in de uitoefening van beroep of Bedrijf.
7. Opdrachtgever: de natuurlijke- (Cliënt) of rechtspersoon die handelt in de uitoefening van beroep of Bedrijf waar Medewerker in dienst is c.q. in dienst zal treden, de betrokken assurantietussenpersoon of verzekeringsmaatschappij, een aantal gezamenlijk optredende personen, al dan niet rechtspersonen, die al dan niet werkgever is en die Opdrachtnemer heeft aangesteld, projecten aan Opdrachtnemer heeft verleend voor Diensten die door Opdrachtnemer worden uitgevoerd, of waaraan Opdrachtnemer een voorstel op grond van een Overeenkomst heeft gedaan.
8. Opdrachtnemer: KLM Health Services B.V. als mede aan haar gelieerde rechtspersonen en/of haar dochteronderneming(en), die als leverancier van Diensten, of aan haar verbonden natuurlijke personen en personen die onder haar supervisie en/of gezag dienstverlening, leveringen en/of Diensten verrichten.
9. Overeenkomst: elke Overeenkomst, opdracht en andere verplichtingen tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer, alsmede voorstellen van Opdrachtnemer voor Diensten die door Opdrachtnemer aan Opdrachtgever worden verstrekt en die door Opdrachtgever worden aanvaard en zijn geaccepteerd en uitgevoerd door Opdrachtnemer waarmee deze algemene voorwaarden een onverbrekelijk geheel vormen.
10. Project: Door de Opdrachtnemer op projectbasis te verrichten Diensten inzake het onderwerp waarover de bemoeiing van de Opdracht zich uitstrekt.
11. Medewerker: het individu de natuurlijke persoon die niet handelt in de uitoefening van beroep of Bedrijf (zijnde de cliënt alsook de Opdrachtgever) of de natuurlijke persoon die met Opdrachtgever of met een door haar vertegenwoordigde rechtspersoon, eenheid of werkgever, een arbeidsovereenkomst heeft gesloten overeenkomstig het Burgerlijk Wetboek dan wel een ambtelijke aanstelling heeft, dan wel als uitzendkracht werkzaam is, op wie het verzoek tot onderzoek betrekking heeft.
Artikel 2 - Toepasselijkheid
1. Deze algemene voorwaarden, alsook de bijzondere bepalingen voor zover overeengekomen tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer zijn van toepassing op elk Aanbod van Opdrachtnemer, elke Overeenkomst tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever en op elke Dienst die door Opdrachtnemer wordt aangeboden als mede van toepassing op Opdrachtnemer gelieerde rechtspersonen en/of haar dochteronderneming(en).
2. Indien de algemene voorwaarden van Opdrachtnemer en de bijzondere bepalingen onderling strijdig zijn, gaan de bijzondere bepalingen boven de algemene voorwaarden. Bijzondere bepalingen zijn eerst bindend, indien zij uitdrukkelijk door Opdrachtnemer schriftelijk zijn aanvaard.
3. Voordat een Overeenkomst wordt gesloten, krijgt Opdrachtgever de beschikking over deze algemene voorwaarden. Indien dit redelijkerwijs niet mogelijk is, zal Opdrachtnemer aan Opdrachtgever aangeven op welke wijze Opdrachtgever de algemene voorwaarden kan inzien.
4. Afwijking van deze algemene voorwaarden is niet mogelijk. In uitzonderlijke situaties kan van de algemene voorwaarden afgeweken worden voor zover dit expliciet en schriftelijk met Opdrachtnemer is overeengekomen. Aan overeengekomen afwijkingen van de toepasselijkheid van deze voorwaarden voor een specifieke overeenkomst kan de opdrachtgever geen rechten ontlenen voor toekomstige overeenkomsten.
5. Deze algemene voorwaarden zijn ook van toepassing op aanvullende, gewijzigde en vervolgopdrachten van Opdrachtgever.
6. De algemene voorwaarden van Opdrachtgever zijn uitgesloten.
7. Indien een of meerdere bepalingen van deze algemene voorwaarden gedeeltelijk of geheel nietig zijn of worden vernietigd, blijven de overige bepalingen van deze algemene voorwaarden in stand, en zal de nietige/vernietigde bepaling(en) vervangen worden door een bepaling met dezelfde strekking als de originele bepaling.
8. Opdrachtnemer heeft het recht om een schriftelijk voorstel te doen tot wijziging van Diensten, dienstverlening, leveranties en/of voorwaarden, welke wijzigingen worden geacht te zijn aanvaard door Opdrachtgever, tenzij zij binnen 30 (dertig) dagen na kennisgeving door Opdrachtnemer het tegendeel heeft bericht.
9. Voorzover bepalingen inzake een afgesloten raamovereenkomst met de belangen (branche)organisatie, waar Opdrachtgever bij aangesloten is, in gunstige zin voor Opdrachtgever van deze algemene voorwaarden of individuele overeenkomst afwijken, prevaleren de bepalingen in de raamovereenkomst, mits Opdrachtnemer hierop door Opdrachtgever tevoren is gewezen.
10. Onduidelijkheden over de inhoud, uitleg of situaties die niet geregeld zijn in deze algemene voorwaarden, dienen beoordeeld en uitgelegd te worden naar de geest van deze algemene voorwaarden.
11. Indien en voor zover op grond van redelijkheid en billijkheid of een mogelijk onredelijk bezwarend karakter op enige bepaling in deze overeenkomst geen beroep kan worden gedaan, dan komt die bepaling qua inhoud en strekking een zoveel mogelijk overeenkomende betekenis toe, zodat daarop wel een beroep kan worden gedaan.
12. De toepasselijkheid van de artikelen 7:404 BW en 7:407 lid 2 BW is expliciet uitgesloten.
13. Indien in deze algemene voorwaarden wordt verwezen naar zij/haar, dient dit tevens te worden opgevat als een verwijzing naar hij/hem/zijn, indien en voor zover van toepassing.
14. In het geval Opdrachtnemer niet steeds naleving van deze algemene voorwaarden heeft verlangd, blijft zij haar recht behouden om geheel of ten dele nakoming van deze algemene voorwaarden te vorderen.
15. Opdrachtnemer voert haar Diensten uitsluitend binnen Nederland uit, tenzij schriftelijk anders wordt overeengekomen. De Opdrachtgever dient alsdan de daaraan verbonden extra kosten te vergoeden.
Artikel 3 - Het Aanbod
1. Alle door Opdrachtnemer gedane aanbiedingen zijn vrijblijvend, tenzij schriftelijk uitdrukkelijk anders is aangegeven. Indien het Aanbod beperkt of onder specifieke voorwaarden geldig is, wordt dit uitdrukkelijk in het Aanbod vermeld.
2. Opdrachtnemer is slechts aan een Aanbod gebonden indien deze door Opdrachtgever schriftelijk binnen 3 maanden wordt bevestigd tenzij anders is vermeld. Niettemin heeft Opdrachtnemer het recht een Overeenkomst met een (potentiële) Opdrachtgever om een voor Opdrachtnemer gegronde reden te weigeren.
3. Het aanbod bevat een omschrijving van de aangeboden Diensten en is gebaseerd op de tot het moment van het Aanbod door de Opdrachtgever verstrekte informatie. De beschrijving is voldoende gespecificeerd waaronder wordt aangegeven wanneer met de Diensten wordt begonnen en geeft een indicatie van het moment deze zullen zijn geëindigd, zodat Opdrachtgever in staat is om een goede beoordeling van het aanbod te maken. Eventuele gegevens in het aanbod zijn slechts een indicatie en kunnen geen grond zijn voor enige schadevergoeding of het ontbinden van de Overeenkomst.
4. Het aanbod geeft inzicht in de prijs van de Diensten en in de prijsvorming methode die voor de Diensten zal worden gehanteerd. Het aanbod vermeldt daarnaast de wijze van betaling.
5. Het Aanbod respectievelijk uitbreiding van een Overeenkomst, worden uitgebracht onder de voorwaarde, dat de daarin vervatte kennis en ideeën van Opdrachtnemer door Opdrachtgever slechts worden gebruikt voor het vormen van een oordeel over de voorstellen van Opdrachtnemer.
6. Aanbiedingen of offertes gelden niet automatisch voor vervolgopdrachten.
7. Oplevertijden in het aanbod van Opdrachtnemer zijn in beginsel indicatief en geven Opdrachtgever bij overschrijding ervan geen recht op ontbinding of schadevergoeding, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen en behoudens in het geval van opzet of grove schuld van Opdrachtnemer (door Opdrachtgever te bewijzen).
Artikel 4 - Totstandkoming van de Overeenkomst
1. De Overeenkomst komt tot stand op het moment dat Opdrachtgever een Aanbod c.q. Overeenkomst van Opdrachtnemer heeft aanvaard door een ondertekend exemplaar (gescand of origineel) aan Opdrachtnemer te retourneren, dan wel een expliciet en ondubbelzinnig akkoord geeft op het Aanbod per e-mail, dan wel door uitvoering van de Dienst door Opdrachtnemer of de Opdrachtgever. In geval van een aanvaarding door Opdrachtgever middels e-mail, stuurt Opdrachtnemer een e-mail ter bevestiging aan Opdrachtgever. Indien de aanvaarding van de Overeenkomst mondeling wordt gedaan c.q. de opdracht wordt mondeling gegeven, zal Opdrachtnemer deze schriftelijke dan wel per e-mail bevestigen aan Opdrachtgever. De uitvoering van de Overeenkomst wordt opgeschort tot het moment dat de schriftelijke bevestiging van de order door de Opdrachtnemer wordt ontvangen. De uitvoering van de mondelinge Overeenkomst wordt echter niet opgeschort indien bij het aangaan van de mondelinge Overeenkomst door de Opdrachtgever aan de Opdrachtnemer op basis van een budgettair fiat een ordernummer wordt verstrekt.
2. Indien in een aanvaarding van een Aanbod voorbehouden of wijzigingen ten opzichte van het Aanbod worden aangebracht, komt in afwijking van het in het vorige lid bepaalde, de Overeenkomst pas tot stand indien de Opdrachtnemer aan de Opdrachtgever schriftelijk bericht heeft met deze afwijkingen van het Aanbod in te stemmen.
3. Het in het vorige lid bepaalde laat onverlet het recht van Opdrachtnemer om direct of indirect uit wettelijke regelingen voortvloeiende gevolgen terzake de inhoud, vorm en tarieven van de dienstverlening en/of voorwaarden tussentijds te wijzigen.
4. Indien de Opdrachtgever een schriftelijke order plaatst die niet aanvaard wordt door de Opdrachtnemer, geldt de order niet als Overeenkomst. Een dergelijke order kan vervolgens door de Opdrachtnemer uitsluitend worden aanvaard doordat:
a. binnen veertien dagen na verzending van de order een door de Opdrachtnemer voor akkoord getekend afschrift van de Opdracht door de Opdrachtgever is ontvangen, of
b. binnen veertien dagen na ontvangst van de order door de Opdrachtnemer uitvoering aan de order is gegeven.
5. Bij afroep- c.q. raamovereenkomsten komt de Overeenkomst tot stand telkens op het moment dat de order voor (deel) levering, binnen het kader van de afroepovereenkomst c.q. raamcontract, door de Opdrachtnemer wordt ontvangen.
6. Het Aanbod maakt deel uit van de Overeenkomst. Indien bij de uitvoering van de Overeenkomst gebruik wordt gemaakt van de door de Opdrachtgever en/of Opdrachtnemer ter beschikking gestelde of goedgekeurde tekeningen, modellen, specificaties, instructies, keuringsvoorschriften en dergelijke, maken deze deel uit van de Overeenkomst.
7. Opdrachtnemer heeft het recht om de (ondertekende) Overeenkomst te herroepen binnen 5 werkdagen na ontvangst van de aanvaarding.
8. Opdrachtnemer is niet gehouden aan een Aanbod indien Opdrachtgever redelijkerwijs had kunnen verwachten of heeft moeten begrijpen of behoorde te begrijpen dat het Aanbod een kennelijke vergissing of verschrijving bevat. Aan deze vergissing of verschrijving kan Opdrachtgever geen rechten ontlenen.
9. Elke Overeenkomst die met Opdrachtnemer wordt aangegaan of een project dat door Opdrachtgever aan Opdrachtnemer wordt toegekend, berust bij het bedrijf en niet bij een individuele persoon die met Opdrachtnemer is verbonden.
10. Indien de Overeenkomst door meerdere Opdrachtgevers wordt aangegaan, is elke Opdrachtgever afzonderlijk hoofdelijk aansprakelijk voor de nakoming van alle uit de Overeenkomst voortvloeiende verplichtingen.
Artikel 5 - Duur van de Overeenkomst
1. De Overeenkomst wordt aangegaan voor bepaalde tijd zijnde één jaar en wordt, indien deze niet wordt beëindigd, stilzwijgend verlengd met telkens één jaar, tenzij de inhoud van de Overeenkomst, aard of strekking van de opdracht met zich brengt dat zij voor een bepaalde tijd is aangegaan. De duur van de opdracht is mede afhankelijk van externe factoren waaronder begrepen, maar niet beperkt tot de kwaliteit en de tijdige aanlevering van de informatie die Opdrachtnemer van Opdrachtgever verkrijgt.
2. Dienstverlening uit hoofde van een door Opdrachtgever ondertekende Overeenkomst, neemt een aanvang op het moment dat alle door Opdrachtnemer expliciet gevraagde informatie, gegevens en betalingen op basis van overeengekomen betalingstermijnen door haar zijn ontvangen dan wel op een tijdstip en op een wijze die tussen partijen overeen is gekomen.
3. Zowel Opdrachtgever als Opdrachtnemer kan de Overeenkomst ontbinden op grond van een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de Overeenkomst indien de andere partij schriftelijk in gebreke is gesteld en haar een redelijke termijn is gegeven tot nakoming van haar verplichtingen en zij alsnog verzuimt haar verplichtingen alsdan correct na te komen. Hieronder worden tevens verstaan de betalings- en medewerkingsverplichtingen van Opdrachtgever.
4. Indien een der partijen op het moment van de ontbinding als bedoeld in dit artikel reeds prestaties ter uitvoering van de Overeenkomst heeft ontvangen, zullen deze prestaties en de daarmee samenhangende betalingsverplichting geen voorwerp van ongedaan making zijn, tenzij de betreffende partij ten aanzien van die prestaties in verzuim is. Bedragen die vóór de ontbinding zijn gefactureerd in verband met hetgeen reeds ter uitvoering van de Overeenkomst is verricht of geleverd, blijven met inachtneming van het in de vorige volzin bepaalde onverminderd verschuldigd en worden op het moment van de ontbinding direct opeisbaar en zijn niet voor compensatie vatbaar.
5. Partijen kunnen de Overeenkomst met een schrijven beëindigen met inachtneming van een opzegtermijn van drie kalendermaanden voorafgaand aan de contractvervaldatum. Indien de Overeenkomst nog geen drie maanden heeft geduurd, kan de Overeenkomst worden opgezegd met een opzegtermijn van één maand.
6. Zowel Opdrachtgever als Opdrachtnemer kan de Overeenkomst zonder nadere ingebrekestelling geheel of gedeeltelijk schriftelijk met onmiddellijke ingang opzeggen ingeval een der partijen in surséance van betaling verkeert, faillissement is aangevraagd of de betreffende onderneming eindigt door liquidatie dan wel door de wederpartij maatregelen worden getroffen die duiden op liquidatie, staking of ontbinding van de onderneming van die partij, dan wel of op al dan wel een aanmerkelijk deel van haar roerende en/of onroerende goederen beslag wordt gelegd, hierbij is overgang van de onderneming of fusie geen reden voor tussentijdse beëindiging, dit ingevolge wettelijke regelingen redelijkerwijs noodzakelijk is en waarin verdere nakoming van de we der partij in redelijkheid niet kan worden verlangd, dan wel de Opdrachtgever zijnde een natuurlijk persoon komt te overlijden of onder curatele wordt gesteld dan wel door oneigenlijke beïnvloeding, waaronder omkoping, het verschaffen van enig voordeel aan personen van de Opdrachtgever en/of door een gift of belofte met het doel hem (hen) te bewegen ten gevolge van de Overeenkomst iets te doen of na te laten, voor de Opdrachtverkrijging ter uitvoering van de daaraan verbonden inspanningen. Indien een situatie zoals hierboven vermeld zich voordoet, is Opdrachtnemer nimmer gehouden tot restitutie van reeds ontvangen gelden en/of schadevergoeding en interesten en/of vergoeding van kosten.
7. Ieder der partijen is verplicht bij aangetekend schrijven de wederpartij onmiddellijk op de hoogte te stellen, zodra zich één van de omschreven feiten of omstandigheden van het voorgaande lid zich voordoet.
8. Indien de Overeenkomst door één der partijen geheel of gedeeltelijk wordt ontbonden zonder dat aan de zijde van de andere partij sprake is van één van de omstandigheden die in het voorgaande lid zijn genoemd, is zij gerechtigd tot vergoeding van de schade die zij lijdt ten gevolge van in opdracht speciaal ten behoeve van de dienstverlening aan Opdrachtgever gedane investeringen, mits deze investeringen en de bijbehorende vergoedingsregeling tevoren schriftelijk zijn overeengekomen tussen partijen. Onder geen voorwaarde zal dit niet overeengekomen algemene beheerskosten of andersoortige indirecte kosten betreffen. Partijen hebben het recht om de betreffende boekhouding van de nadere partij te (doen) onderzoeken.
9, De Opdrachtnemer is gerechtigd de Overeenkomst zonder gerechtelijke tussenkomst, onverminderd het recht op vergoeding van kosten, schaden en interesten, met onmiddellijke ingang tussentijds te ontbinden indien:
a. dit ingevolge onjuist of frauduleus handelen van de Opdrachtgever jegens Opdrachtnemer redelijkerwijs noodzakelijk moet worden geacht.
b. Opdrachtgever onjuiste informatie verstrekt of verzwijgt met betrekking tot personele beschikbaarheid
10. Een beëindiging van de Overeenkomst – ongeacht of deze is gegrond op dit artikel of op het elders in de Overeenkomst bepaalde – heeft nimmer betrekking op verplichtingen voortvloeiende uit de Overeenkomst die naar hun aard bestemd zijn om ook na ontbinding van de Overeenkomst voort te duren. Tot deze verplichtingen behoren onder meer: vrijwaring voor schending van intellectuele (eigendoms)rechten, geheimhouding en geschillenbeslechting, toepasselijk recht en domiciliekeuze.
11. Indien de Overeenkomst eindigt, geldt het navolgende:
a. Opdrachtnemer zal in overleg met Opdrachtgever al datgene doen wat redelijkerwijs van hem gevergd kan worden teneinde de continuïteit van de tot aan het moment van opzegging of beëindiging door haar ten behoeve van Opdrachtgever uitgevoerde Diensten te waarborgen;
b. Opdrachtnemer draagt alle schriftelijk of anderszins vastgelegde informatie, alsmede alle kennis betreffende die Diensten op nader overeen te komen wijze over aan Opdrachtgever of een door haar aan te geven derde, aan wie de uitvoering van het nog niet uitgevoerde deel van de Opdracht door Opdrachtgever is opgedragen.
Artikel 6 – Annulering
1. Er is sprake van een annulering indien tevoren mondeling of schriftelijk een Afspraak voor (toekomstige) uitvoering van Diensten, inclusief overleg, spreekuur, consultering etc. tussen partijen, Cliënten, haar Medewerkers of namens Opdrachtgever optredende partijen is overeengekomen en welke door een der partijen wordt geannuleerd.
2. Indien Opdrachtgever de met Opdrachtnemer gemaakte afspraken terzake van aanvangstijden en/of doorlooptijden van Diensten, onderzoeks- c.q. adviesprojecten, trainingsprogramma’s, overlegbijeenkomsten, spreekuuroproepen en overige onderdelen van de levering van overeengekomen Diensten, in voorkomende gevallen niet tijdig annuleert zoals genoemd in dit artikel, is Opdrachtnemer gerechtigd de kosten in rekening te brengen, die bij het wel nakomen van die afspraken verschuldigd zouden zijn geweest.
3. Bij annulering binnen de toegestane of overeengekomen termijn zal Opdrachtnemer slechts de kosten van annulering aan Opdrachtgever in rekening brengen, tenzij anders is bepaald in dit artikel.
4. In geval van niet tijdige annulering zal Opdrachtnemer immer trachten om in overleg een nieuwe Afspraak te maken en de niet benutte gereserveerde tijd aan andere voor vergoeding in aanmerking komende Diensten c.q. activiteiten te besteden. In de mate waarin zulks lukt, zullen de in rekening te brengen kosten naar evenredigheid kunnen worden verlaagd.
5.Tenzij anders is overeengekomen is de annuleringstermijn ten aanzien van de aanvangstijd voor:
a. spreekuur afspraken, afspraken voor consultatie van Medewerkers: uiterlijk 24 (vierentwintig) uur voor het afgesproken tijdstip;
b. afspraken van Diensten, die blijkens hun bij de Opdrachtgever bekende specificatie minder dan 4 uur in beslag zullen nemen: uiterlijk 48 (achtenveertig) uur of meer voor het afgesproken tijdstip;
c. afspraken van Diensten, die blijkens hun bij de Opdrachtgever bekende specificatie langer dan 4 uur in beslag zullen nemen, niet zijnde educatieve Projecten, cursussen en opleidings-Opdrachten: uiterlijk 7 (zeven) of meer werkdagen voor het afgesproken tijdstip;
d. afspraken met betrekking tot meer dan 1 (één) Medewerker of een Project, niet zijnde educatieve Projecten, cursussen en opleidings-Opdrachten en afspraken met betrekking tot vliegmedische keuringen en onderzoeksafspraken zoals beschreven in dit artikel: uiterlijk 7 (zeven) kalenderdagen voor het afgesproken tijdstip;
e. educatieve Projecten, cursussen en opleidings- en trainingsopdrachten: uiterlijk 14 (veertien) kalenderdagen;
f. medische onderzoeken: 48 (achtenveertig) uur, voor het afgesproken tijdstip.
6. Ten aanzien van vliegmedische keuringen is het volgende van toepassing:
a. de wijze van reserveren van vliegmedische keuringen keuringsdata en -tijden wordt vastgelegd in een door beide partijen te ondertekenen protocol.
b. reserveringen, die niet tijdig (d.w.z. uiterlijk 3 (drie) werk dagen voor de geplande keuringsdag) zijn “teruggegeven”, worden in rekening gebracht als waren die keuringen uitgevoerd. Opdrachtnemer zal Opdrachtgever tijdig (dat wil zeggen direct na het verstrijken van de in de vorige volzin genoemde termijn) op wijzen dat Opdrachtgever heeft nagelaten gemaakte reserveringen “terug te geven”, zodat dit aantal in een goede onderlinge samenwerking tot een minimum kan worden beperkt.
c. additionele afspraken voor keuringen kunnen te allen tijde, indien plaats beschikbaar is, zonder extra kosten worden aangevraagd.
7. Ten aanzien van onderzoeksafspraken is het volgende van toepassing.
a. Het is Opdrachtgever toegestaan een geplande onderzoeksafspraak schriftelijk of elektronisch te annuleren, zonder dat hiervoor enige schadeplichtigheid voor opdrachtgever staat, tenzij de annulering plaatsvindt minder dan 72 uur voordat de onderzoeksafspraak zou moeten plaatsvinden.
b. Indien de schriftelijke of elektronische annulering plaatsvindt minder dan 72 uur, doch tenminste 24 uur voor de geplande onderzoeksafspraak, dan is opdrachtgever 75% van het ter zake van het betreffende onderzoek overeengekomen bedrag aan Opdrachtnemer verschuldigd.
c. Indien schriftelijke of elektronische annulering plaatsvindt minder dan 24 uur voorde geplande onderzoeksafspraak, dan wel indien Medewerker niet op de onderzoeksafspraak verschijnt, is opdrachtgever het volledige ter zake van het betreffende onderzoek overeengekomen bedrag aan Opdrachtnemer verschuldigd.
Artikel 7 - Uitvoering van de dienstverlening
1. Opdrachtnemer zal zich inspannen om de overeengekomen Dienst met de grootst mogelijke zorgvuldigheid uit te voeren zoals van een goed Opdrachtnemer verlangd mag worden. Opdrachtnemer staat in voor een professionele en onafhankelijke dienstverlening. Alle Diensten worden uitgevoerd op basis van een inspanningsverbintenis, tenzij expliciet en schriftelijk een resultaat is overeengekomen welke uitvoerig is beschreven.
2. De uitvoering van de Diensten is gebaseerd op de door Opdrachtgever verstrekte informatie. Indien de informatie gewijzigd dient te worden, kan dit gevolgen hebben voor een eventuele vastgestelde planning. Nimmer is Opdrachtnemer aansprakelijk voor het bijstellen van de planning. Indien de aanvang, voortgang of oplevering van de Diensten wordt vertraagd doordat bijvoorbeeld Opdrachtgever niet of niet tijdig, of niet in het gewenste formaat alle gevraagde informatie heeft aangeleverd, onvoldoende medewerking verleent, een eventueel voorschot niet tijdig is ontvangen door Opdrachtnemer of er door andere omstandigheden, welke voor rekening en risico van Opdrachtgever komen, sprake is van vertraging heeft Opdrachtnemer recht op een redelijke verlenging van de (op)leveringstermijn. Alle schade en bijkomende kosten als gevolg van vertraging door een oorzaak zoals hierboven genoemd komen voor rekening en risico van Opdrachtgever.
3. Opdrachtnemer garandeert dat:
a. zij – voorzover van toepassing – over de voor de uitvoering van de Diensten vereiste vergunningen en/of certificaten beschikt.
b. de door of namens haar te verrichten Diensten met voortvarendheid, op vakbekwame en professionele wijze zullen worden uitgevoerd welke van Opdrachtnemer mag worden verwacht en dat de resultaten conform zijn aan de overeengekomen specificaties en/of beschrijvingen;
c. de Diensten worden uitgevoerd met inachtneming van alle relevante vigerende wetgeving, regelgeving en door de beroepsverenigingen opgestelde beroepsprofielen, codes en protocollen met inbegrip van de gedragsregels van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Geneeskunst (KNMG), waaronder de code met betrekking tot het beheer en verkeer van sociaal-medische gegevens en de rol van het beroepsgeheim in deze, als mede de Wet Beroepen Gezondheidszorg (BIG), Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO), Algemeen Wet Bestuursrecht (AWB) en de regeling Geneeskundige Instanties, Geneeskundigen en
medische Verklaringen voor de Luchtvaart (Staatscourant, nr. 174), M.
4. De Overeenkomst op basis waarvan Opdrachtnemer de Diensten uitvoert, is leidend voor de omvang en de reikwijdte van de dienstverlening. De Overeenkomst zal alleen worden uitgevoerd ten behoeve van Opdrachtgever en diens Medewerkers en diens partners of ingehuurde derden. Derden kunnen geen rechten ontlenen aan de inhoud van de uitgevoerde Diensten in verband met de Overeenkomst.
5. De door Opdrachtgever verstrekte informatie en gegevens zijn de basis waarop de door Opdrachtnemer aangeboden Diensten en de prijzen zijn gebaseerd. Opdrachtnemer heeft het recht haar dienstverlening en haar prijzen aan te passen indien de verstrekte informatie onjuist en/of onvolledig blijkt te zijn.
6. Bij de uitvoering van de Diensten is Opdrachtnemer niet verplicht of gehouden om de aanwijzingen van Opdrachtgever op te volgen indien daardoor de inhoud of omvang van de overeengekomen Diensten wordt gewijzigd. Indien de aanwijzingen nadere Diensten opleveren voor Opdrachtnemer, is Opdrachtgever gehouden om dienovereenkomstig de aanvullende bijkomende kosten te vergoeden op basis van een nieuwe offerte.
7. Opdrachtnemer is gerechtigd om met voorafgaande toestemming van Opdrachtgever voor de uitvoering van de Diensten naar eigen inzicht derden in te schakelen indien zij dit nodig of wenselijk acht, welke toestemming niet zonder redelijke gronden zal worden onthouden, geheel of gedeeltelijk overdragen aan derden, hetzij in onder aanneming, hetzij door tijdelijke inhuur van personeel.
8. Indien de aard en de duur van de opdracht dit vereisen, houdt Opdrachtnemer Opdrachtgever tussentijds via de overeengekomen wijze op de hoogte van de voortgang.
9. De Diensten zullen worden verricht op de plaats en tijd zoals nader overeengekomen.
10. Voor zover in de offerte of Overeenkomst geen termijnen zijn vermeld, zal Opdrachtnemer haar Diensten binnen de voor Opdrachtnemer gangbare termijnen leveren. Voor de hantering van bovengenoemde termijnen komen de gevolgen van verhindering, het niet reageren of het niet verschijnen, voor risico van de Opdrachtgever.
11. Op verzoek van de Opdrachtgever kan de Opdrachtnemer incidentele Diensten verrichten, welke op basis van de geldende tarieven dan wel op basis van een geaccordeerde offerte of andere schriftelijke afspraak, achteraf aan de Opdrachtgever in rekening zal worden gebracht. Overschrijdingen van bestaande afspraken zullen gelden als incidentele Diensten.
12. Indien partijen termijnen overeenkomen waarbinnen Diensten dienen te worden verricht, zijn deze termijnen steeds indicatief en nimmer een fatale termijn, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen. Overschrijding van zodanige termijnen zal nimmer kunnen worden aangemerkt als een tekortkoming door Opdrachtnemer in de nakoming van diens verplichtingen en geeft derhalve Opdrachtgever nimmer het recht op schadevergoeding en/of ontbinding van de Overeenkomst te vorderen.
13. Bij dreigende overschrijding van de overeengekomen leveringstermijn of het niet tijdig kunnen verrichten van de Diensten, zal Opdrachtnemer tijdig Opdrachtgever informeren. De Opdrachtnemer vermeldt daarbij de aard van de dreigende levertijdoverschrijding, de door haar getroffen maatregelen en de vermoedelijke duur van de vertraging.
14. De Opdrachtnemer kan, in geval de Opdrachtgever bij de uitvoering van een overeengekomen Project gedurende meer dan twee maanden geen actie meer onderneemt, waarvan de voortgang in het Project afhankelijk is, het Project als beëindigd beschouwen. Opdrachtnemer behoudt daarbij het recht om het reeds verrichte deel van de Diensten voor c.q. geleverde goederen aan Opdrachtgever te factureren. Indien de Opdrachtnemer vast stelt dat de Opdrachtgever geen actie onderneemt, informeert zij de Opdrachtgever schriftelijk over het voornemen om het Project als beëindigd te beschouwen en biedt de Opdrachtnemer daarbij een redelijke termijn, welke als fatale termijn geldt, om alsnog actie te ondernemen.
15. Indien de Dienst (mede) inhoudt de levering van goederen, geldt dat geen andere garantie wordt gegeven dan die welke in de offerte is omschreven.
16. De eigendom en het risico van zaken gaat pas over op de andere partij nadat levering heeft plaatsgevonden, tenzij acceptatie bij levering is geweigerd, welke weigering onverwijld mondeling en vervolgens schriftelijk aan de wederpartij dient te worden gemeld.
17. Opdrachtnemer ziet erop toe dat professionele onafhankelijkheid en vakbekwaamheid van deskundigen, die bij de uitvoering van de Diensten zijn betrokken, is gewaarborgd, en komt daartoe zonodig (situationele) relevante procedures en protocollen overeen en dat haar uitvoering en uitvoeringssystemen overeenkomstig ingericht zijn.
18. De resultaten van Projecten of onderzoeken en overige verrichte Diensten worden vervat in verklaring en/of eind- en/of deelrapportages en dienen een volledige beschrijving van het verloop van de Diensten respectievelijk de fase in kwestie alsmede een opgave en een beschrijving van de resultaten daarvan te bevatten.
19. Opdrachtnemer ziet erop toe dat voor het verrichten van de Diensten uitsluitend gebruik zal worden gemaakt van voertuigen, medicijnen, onderdelen, instrumenten en/of apparatuur welke geschikt zijn voor het te bereiken doel. Deze instrumenten en/of apparatuur dienen vrij te zijn van enig al dan niet verborgen gebrek.
20. Opdrachtnemer ziet erop toe dat de onder de Overeenkomst te verrichten Diensten geen gebreken vertonen in ontwerp, materiaal en vakmanschap, en dat de te verrichten Diensten overeenstemmen met de overeengekomen specificaties en geschikt zullen zijn voor het beoogde doel.
21. Partijen zullen desgevraagd c.q. desgewenst kantoor- en/of onderzoeksfaciliteiten met passende voorzieningen beschikbaar stellen gedurende de overeengekomen uitvoeringstijd van de Diensten of dienstverlening door Medewerkers van Opdrachtgever.
22. De inrichting van de in het vorige lid bedoelde kantoren/of onderzoeksfaciliteiten van medewerker(s) van Opdrachtnemer, dienen naast functionele eisen die direct uit de rol van de die medewerker(s) voortvloeien en die door Opdrachtnemer worden aangegeven, ook aan functionele specificaties inzake Arbeidsomstandigheden-, wettelijke eisen, NEN-specificaties en veiligheidseisen te voldoen.
23. Opdrachtnemer c.q. haar personeel is in beginsel tijdens de werkuren al of niet op de locatie(s) van de Opdrachtgever beschikbaar, waarbij hun aanwezigheid, afwezigheid, vervanging en bereikbaarheid worden geregeld in overleg met de Opdrachtgever.
24. Opdrachtnemer en haar personeel dienen zich, voordat met de uitvoering van de Overeenkomst een aanvang wordt gemaakt, op de hoogte te stellen van de inhoud van de op het terrein en in de gebouwen van de Opdrachtgever geldende voorschriften en reglementen, onder andere inzake veiligheid, gezondheid en milieu, en zich dienovereenkomstig te gedragen.
Artikel 8 - Verplichtingen Opdrachtgever
1. Opdrachtgever is verplicht alle door Opdrachtnemer verzochte informatie alsmede relevante bijlagen en aanverwante informatie en gegevens tijdig en/of voor aanvang van de Diensten en in de gewenste vorm te verstrekken ten behoeve van een juiste en doelmatige uitvoering van de Overeenkomst. Bij gebreke hiervan kan het voorkomen dat Opdrachtnemer niet in staat is een volledige uitvoering en/of oplevering van de betreffende stukken te realiseren. De gevolgen van een dergelijke situatie komen te allen tijde voor rekening en risico van Opdrachtgever.
2. Opdrachtnemer is niet verplicht om de juistheid en/of volledigheid van de aan haar verstrekte informatie te controleren of om Opdrachtgever te updaten met betrekking tot de informatie als deze in de loop van de tijd is veranderd, noch is Opdrachtnemer verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van de informatie die door Opdrachtnemer voor derden is samengesteld en/of aan derden wordt verstrekt in het kader van de Overeenkomst.
3. Opdrachtnemer kan, indien dit nodig is voor de uitvoering van de Overeenkomst, verzoeken om aanvullende informatie. Bij gebreke hiervan is Opdrachtnemer gerechtigd om haar Diensten op te schorten totdat de informatie is ontvangen, zonder gehouden te zijn tot vergoeding van enige schadevergoeding uit welke hoofde dan ook jegens Opdrachtgever. Ingeval van gewijzigde omstandigheden dient Opdrachtgever dit direct, dan wel uiterlijk 3 werkdagen nadat de wijziging bekend is geworden, kenbaar te maken aan Opdrachtnemer.
4. Opdrachtgever zal Opdrachtnemer in staat stellen de overeengekomen Diensten te verrichten, inzicht te krijgen in onder andere arbeidssituaties, arbeidsorganisatie, arbeidsomstandigheden en bedrijfsvoering.
5. Opdrachtgever zal Opdrachtnemer, behoudens toestemming van Opdrachtnemer welke niet op onredelijke gronden zal worden onthouden, toegang verlenen tot alle ruimten die zij noodzakelijkerwijs in verband met de Diensten dient te betreden en waarover Opdrachtgever zeggenschap heeft. Onder omstandigheden en na overleg kan Opdrachtgever hieraan voorwaarden of beperkingen stellen.
6. Opdrachtnemer draagt er zorg voor dat haar aanwezigheid op het terrein en in de gebouwen van de Opdrachtgever geen belemmering vormen voor de ongestoorde voortgang van de Diensten van de Opdrachtgever en derden.
7. Opdrachtgever verleent volledige medewerking met betrekking tot het verrichten van een klant en/of cliënttevredenheidsonderzoek of evaluatie.
8. De Opdrachtgever die niet tevens Medewerker is, is gehouden de opslag en het gebruik van door Opdrachtnemer vervaardigde rapporten ten genoegen van Opdrachtgever zodanig te beveiligen dat deze in overeenstemming zijn met de van toepassing zijnde voorschriften en wetgeving.
9. Indien door omstandigheden welke niet toerekenbaar zijn aan Opdrachtnemer een gepland onderzoek niet kan worden uitgevoerd, anders dan in het geval van annulering als bedoeld in artikel Annulering, is de Opdrachtgever desalniettemin de overeengekomen prijs aan Opdrachtnemer verschuldigd.
10. In geval het aantal Medewerkers van invloed is op hetgeen Opdrachtgever aan Opdrachtnemer verschuldigd is, zal Opdrachtgever desgevraagd op een door Opdrachtnemer aangegeven wijze en tijdstip ter vaststelling van het aantal arbeidsplaatsen van Opdrachtgever, een betrouwbaar inzicht in de aantallen Medewerkers verstrekken, die deel uit maken van haar personeelsbestand. Indien Opdrachtgever hierin tekortschiet staat het Opdrachtnemer vrij een eigen ruime of veilige schatting van het personeelsaantal in de plaats te laten treden, zonder tussenkomst van Opdrachtgever.
11. Bij aanvang van de Overeenkomst geldt als basis het aantal Medewerkers volgens de meest recente verzamelloonstaat van Opdrachtgever.
12. De in lid 10 bedoelde verschuldigde bedragen worden in rekening gebracht, tenzij anders is overeengekomen, binnen 3 maanden na aanvang van de dienstverlening of bij aanvang van en vooruitlopend op een kalenderjaar.
13. Een gedurende de (resterende) jaarperiode veranderd inzicht in het opgegeven en vastgestelde aantal Medewerkers van de Opdrachtgever, kan niet leiden tot nadere geldelijke verrekening tussen partijen op grond van verandering in die periode.
14. Bij beëindiging van de Overeenkomst, om welke reden dan ook, vindt geen verrekening of restitutie plaats van reeds betaalde gelden in deze.
Artikel 9 – Informatieverstrekking en -reglementering
1. Partijen zullen elkaar alle voor het deugdelijk uitvoeren van de Overeenkomst benodigde informatie tijdig doen toekomen. De verstrekking van de bedoelde informatie en de uitvoering van Diensten zullen geschieden in overeenstemming met de AVG, alsmede met alle vigerende wetten, regelingen en reglementen die ter bescherming van de privacy, het medisch beroepsgeheim en de gedragscodes en gedragsregels van de beroepsverenigingen van de bij de dienstverlening betrokken deskundigen van kracht zijn.
2. Voor een eenduidige en zorgvuldige uitvoering van de Diensten stellen partijen in onderling overlegprocedures, protocollen en werkinstructies vast, die allen deel uitmaken van de Overeenkomst, nadat deze door beide partijen schriftelijk zijn geaccordeerd.
3. Opdrachtnemer is gerechtigd om namens Opdrachtgever bij de socialeverzekeringswetgeving belaste instantie(s), waaronder het CWI en de UWV, alle voor de re-integratie van de Medewerker benodigde informatie op te vragen en in ontvangst te nemen.
4. Indien de Opdrachtgever terzake het vorige lid in gebreke blijft, is Opdrachtnemer gerechtigd de Overeenkomst met onmiddellijke ingang tussentijds middels een aangetekend schrijven te beëindigen, waarbij Opdrachtgever de kosten voor reeds uitgevoerde Diensten verschuldigd blijft.
5. Opdrachtnemer is verantwoordelijk voor het behouden van (wettelijk) vereiste certificaten en zal wijzigingen in of intrekking van wettelijk vereiste certificaten c.q. ministeriële autorisaties tijdig aan Opdrachtgever berichten.
6. Opdrachtgever verklaart dat de overeengekomen Diensten de instemming zullen hebben van haar Medewerkers en/of de vertegenwoordiging van haar Medewerkers, voor zover de Wet op de Ondernemingsraden en/of de Arbowet zulks voorschrijven.
7. Opdrachtgever geeft Opdrachtnemer inzage in de wijze waarop Opdrachtgever gevolg geeft aan haar verplichtingen conform de Wet op de Ondernemingsraden inzake regelingen op het gebied van veiligheid, gezondheid of welzijn in verband met de arbeid.
8. Opdrachtnemer is op verzoek van de Opdrachtgever bereid haar medewerking te verlenen aan c.q. een voorstel te doen tot het opstellen van een samenwerkingsprotocol inzake de onderlinge samenwerking en communicatie met de medezeggenschapsorganen van Opdrachtgever terzake vaststelling, wijziging of intrekking van regelingen op het gebied van de veiligheid, gezondheid of het welzijn bij de arbeid.
9. Partijen hebben elkaar alle inlichtingen verstrekt en zullen elkaar alle inlichtingen verstrekken die van belang zijn of kunnen zijn en waarvan partijen weten of behoren te weten dat zij deze inlichtingen bij haar besluit tot al dan niet afsluiten van een overeenkomst laten of zullen laten meewegen.
10. De in het vorige lid genoemde inlichtingen strekken zich tevens uit tot inlichtingen met betrekking tot
de onderneming, eventuele dochterondernemingen, hulppersonen, onderaannemers, alsmede leveranciers van Opdrachtgever respectievelijk Opdrachtnemer.
Artikel 10 – Adviezen en rapportages
1. Opdrachtnemer kan indien daartoe opdracht is gegeven een advies, plan van aanpak, ontwerp, rapportage, planning en/of verslaglegging ten behoeve van de dienstverlening opstellen. De inhoud hiervan is niet bindend en slechts adviserend van aard, doch zal Opdrachtnemer de op haar rustende zorgplichten in acht nemen. Opdrachtgever beslist zelf en op eigen verantwoordelijkheid of zij de adviezen opvolgt.
2. Indien de overeenkomst de verplichting voor Opdrachtnemer behelst bepaalde gegevens te leveren, hetzij gedrukt, hetzij geschreven of op welke wijze dan ook verstrekt, zal de Opdrachtgever deze gegevens uitsluitend voor intern gebruik aanvaarden. Opdrachtgever zal dergelijke gegevens als strikt vertrouwelijk behandelen en nimmer geheel of gedeeltelijk bekend maken aan anderen dan de persoon waarop deze betrekking heeft, noch gebruiken als bewijsmiddel bij enige (gerechtelijke) procedure. De gegevens mogen noch geheel, noch gedeeltelijk door de Opdrachtgever worden overgenomen of op welke wijze dan ook worden vermenigvuldigd.
3. Opdrachtgever is op eerste verzoek van Opdrachtnemer verplicht om door haar verstrekte voorstellen te beoordelen. Indien Opdrachtnemer wordt vertraagd in haar Diensten, doordat Opdrachtgever niet of niet tijdig een beoordeling geeft op een door Opdrachtnemer gedaan voorstel, is Opdrachtgever te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de hierdoor ontstane gevolgen, zoals vertraging.
4. De aard van de dienstverlening brengt met zich mee dat het resultaat te allen tijde afhankelijk is van externe factoren die de rapportages en adviezen van Opdrachtnemer kunnen beïnvloeden, zoals de kwaliteit, juistheid en tijdige aanlevering van benodigde informatie en gegevens van Opdrachtgever en diens medewerkers. Opdrachtgever staat in voor de kwaliteit en voor de tijdige en juiste aanlevering van de benodigde gegevens en informatie.
5. Opdrachtgever zal Opdrachtnemer schriftelijk voorafgaand aan de aanvang van de Diensten alle omstandigheden melden die van belang zijn of kunnen zijn met inbegrip van enige punten en prioriteiten waarvoor Opdrachtgever aandacht wenst.
Artikel 11 - Aanvullende Diensten en wijzigingen
1. Indien tijdens de uitvoering van de Overeenkomst blijkt dat de Overeenkomst aangepast dient te worden, of op verzoek van Opdrachtgever nadere Diensten nodig zijn om tot het gewenste resultaat van Opdrachtgever te komen, is Opdrachtgever verplicht om deze aanvullende Diensten te vergoeden volgens het overeengekomen tarief. Opdrachtnemer is niet verplicht om aan dit verzoek te voldoen, en kan van Opdrachtgever verlangen dat daarvoor een aparte Overeenkomst wordt gesloten en/of doorverwezen wordt naar een bevoegde derde.
2. Opdrachtnemer is gerechtigd de kosten van extra Diensten, zoals het inwinnen van geneeskundige informatie of het (laten) uitvoeren van nadere expertise – al dan niet door derden te verrichten – die na de totstandkoming van de Overeenkomst noodzakelijk blijken voor een behoorlijke uitvoering van de Diensten, in opdracht van en voor rekening en risico van de Opdrachtgever uit te laten voeren. Opdrachtnemer zal, indien extra Diensten noodzakelijk blijken, de door de Opdrachtgever aangewezen medische verantwoordelijke, indien dit redelijkerwijs mogelijk is, zo spoedig als redelijkerwijs mogelijk telefonische opgave doen van de aard van deze Diensten en de daaraan verbonden kosten. De Opdrachtgever die tevens Medewerker is, is in het geval er sprake is van de noodzaak van extra Diensten en de daarmee gepaard gaande extra kosten, bevoegd de Overeenkomst te ontbinden, maar zal dan wel gehouden zijn de eventueel reeds gemaakte kosten te vergoeden.
3. Voor extra Diensten als bedoeld in het voorgaande lid van dit artikel, zullen de alsdan geldende prijzen in rekening worden gebracht. Op deze extra Diensten zijn overigens de bepalingen van de Overeenkomst van toepassing en de Diensten worden geacht onderdeel van de Overeenkomst uit te maken. De aard van de extra Diensten en de daaraan verbonden kosten, zullen door Opdrachtnemer bij de facturering gespecificeerd worden aangegeven.
4. Opdrachtnemer is gerechtigd de Overeenkomst te wijzigen overeenkomstig wijzigingen in wet- en/of regelgeving en/of door de overheid en/of andere bevoegde instanties anderszins opgelegde verplichtingen en/of wijzigingen en deze worden geacht deel uit te maken van de Overeenkomst. Consequenties van nieuwe wet- en regelgeving voor de dienstverlening worden naar redelijkheid en billijkheid en tussen partijen vastgesteld en in uitvoeringsbesluiten c.q. werkafspraken vastgelegd.
5. De wijziging naar aanleiding van beschreven oorzaken zoals beschreven in het voorgaande lid van dit artikel geschiedt zo mogelijk in overleg met de Opdrachtgever. In ieder geval wordt van een zodanige wijziging van de Overeenkomst onverwijld door Opdrachtnemer schriftelijk aan de Opdrachtgever een mededeling gedaan. De kosten, voortvloeiende uit deze wijzigingen zijn steeds voor rekening van Opdrachtgever.
6. Indien de wijziging extra kosten met zich meebrengt, zijn deze voor rekening van de partij die de wijziging heeft voorgesteld, tenzij het gestelde in artikel 4.2 aan de orde is dan wel schriftelijk anders is overeengekomen.
7. Indien de gevolgen van de wijziging voor de prijs en/of levertijd, naar het oordeel van Opdrachtgever, niet aanvaardbaar zijn, is Opdrachtgever gerechtigd het verzoek tot wijziging in te trekken.
Artikel 12 – Personele beschikbaarheid, medewerkers
1. Bij afwezigheid van de door partijen aan elkaar toegewezen medewerkers in het kader van de samenwerking als gevolg van normale of naar verwachting normaal verloop van ziekte, wegens beëindiging van het dienstverband op verzoek van de Medewerker of wegens vakantie, verbinden partijen zich om zo spoedig mogelijk zorg te dragen voor vervangende en gelijkwaardige deskundigheid, op een zodanige wijze dat de capaciteit en het niveau van de dienstverlening ten behoeve van Opdrachtgever en de daartoe overeengekomen samenwerking met Opdrachtnemer wordt gewaarborgd door partijen.
2. In de tussenliggende periode zullen partijen in dringende gevallen onmiddellijk voorzien in gevalsbehandeling door een waarnemend functionaris. Opdrachtnemer zal daarbij in het kader van de verzuimbegeleiding voorzien in een bedrijfsarts en/of verzuimadviseur.
3. Partijen zullen zo spoedig mogelijk mededeling doen indien de hierboven beschreven omstandigheid zich (dreigt) voor te doen.
4. Opdrachtnemer zal haar medewerkers, welke met de uitvoering van de Diensten zijn belast of die daarbij behulpzaam zijn, verbinden aan de verplichtingen die Opdrachtnemer heeft onder de Overeenkomst.
5. Indien partijen aanleiding vinden voor vervanging van medewerkers, treden zij in overleg.
Artikel 13 - Prijzen
1. Alle prijzen zijn in beginsel exclusief omzetbelasting (btw), en exclusief andere heffingen en/of belastingen, welke van overheidswege worden opgelegd, tenzij anders is aangegeven. Eventuele heffingen en/of belastingen komen voor rekening van de Opdrachtgever.
2. Opdrachtnemer voert haar dienstverlening c.q. het Project uit conform het overeengekomen (uur)tarief. Indien geen vaste prijs tussen partijen is overeengekomen, maar sprake is van een vrijblijvende schatting, zal de prijs op basis van nacalculatie worden bepaald.
3. Indien tussen partijen overeengekomen, zal Opdrachtnemer een limietbedrag aanhouden. Indien overschrijding van het limietbedrag dreigt, heeft Opdrachtnemer de plicht onmiddellijk met de Opdrachtgever te overleggen.
4. Opdrachtgever kan geen rechten of verwachtingen ontlenen aan een vooraf afgegeven begroting, tenzij partijen uitdrukkelijk anders zijn overeengekomen.
5. Indien Diensten gedurende een overeengekomen aanwezigheidsperiode op de locatie(s) van Opdrachtgever worden verricht, zal het uurtarief voor de desbetreffende deskundige(n) worden gedeclareerd, alsmede kosten voor (administratieve) ondersteuning en eventuele andere bijkomende kosten.
6. Prijzen, tarieven en kosten zijn in principe telkens voor ten hoogste een periode van 12 maanden geldig. Tarieven zijn steeds geldig vanaf het begin van een boekjaar van Opdrachtnemer.
7. Opdrachtnemer is gerechtigd haar tarieven en afgeleide prijzen te wijzigen. Opdrachtnemer streeft er echter naar haar tarieven niet meer dan eenmaal per periode van maximaal 12 maanden aan te passen, welke periode begint bij aanvang van een boekjaar van Opdrachtnemer. Bij de tariefsaanpassing zal de prijsindexering van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) met betrekking tot de Cao-lonen per maand voor volwassenen inclusief bijzondere beloningen, voor de bedrijfstak Zakelijke Dienstverlening, richtinggevend maar niet bindend zijn.
8. In het geval dat wet- en regelgeving tariefsaanpassing noodzakelijk maakt, is Opdrachtnemer gerechtigd per datum inwerkingtreding van de wettelijke maatregel de kosten middels aanpassing in de tarieven en de eventueel direct of indirect uit de wettelijke regelingen voortvloeiende extra kosten achteraf naar redelijkheid aan Opdrachtgever door te berekenen.
9. Uiterlijk drie maanden voorafgaand aan de ingangsdatum zal Opdrachtnemer de tariefsaanpassing aankondigen.
10. Indien het CBS de bekendmaking van genoemd prijsindexcijfer staakt of de basis van de berekening daarvan wijzigt, zal een zoveel mogelijk vergelijkbaar indexcijfer worden gehanteerd. Bij verschil van mening hieromtrent kan door de meest gerede partij aan de directeur van het CBS een uitspraak worden gevraagd die voor partijen bindend is. De eventueel hieraan verbonden kosten worden door partijen elk voor de helft gedragen.
11. Opdrachtgever is gerechtigd de Overeenkomst niet te ontbinden na een prijsaanpassing.
12. De Prijzen van geleverde diensten buiten Nederland, worden vastgesteld aan de hand van de op dat moment geldende tarieven van deskundigen en bijkomende kosten als gevolg van de overeengekomen dienstverlening.
13. Indien Opdrachtnemer de Diensten niet onder voor Opdrachtnemer normale omstandigheden en tijdens kantooruren kan uitvoeren, zullen de prijzen en/of tarieven worden verhoogd met eventuele extra kosten die hiermee gemoeid gaan. Deze verhoging zal vooraf worden aangekondigd en overeengekomen.
14. Alle extra kosten die Opdrachtnemer maakt in verband met de Diensten en kosten welke niet vermeld staan in geldige tariefoverzichten, offertes of voorstellen etc., zullen door Opdrachtgever worden vergoed, mits deze kosten vooraf werden overeengekomen.
15. Kosten van behandeling of dienstverlening door derden (waaronder behandelaren, specialisten, fysiotherapeutische en klinisch psychologische behandelingen etc.), al of niet op basis van een doorverwijzing, komen nimmer voor rekening van Opdrachtnemer, tenzij specifieke afspraken daartoe gelden.
16. Kosten worden in overleg met en met goedkeuring van Opdrachtgever ingeschakelde derden door Opdrachtgever gedragen en, indien via Opdrachtnemer aan Opdrachtgever doorbelast, vermeerderd met de hieraan voor Opdrachtnemer verbonden kosten, voorzover door Opdrachtgever tevoren goedgekeurd.
17. Kosten terzake opvragen van inlichtingen, waaronder gerichte informatie bij de curatieve sector en het opvragen van medische dossiers bij een voormalig leverancier inzake arbeidsomstandigheden, alsmede kosten verbonden aan door Opdrachtnemer in te schakelen derden op grond van (wettelijke) regelingen – ook indien hierover geen voorafgaand overleg met de Opdrachtgever heeft plaatsgevonden – komen voor rekening van de Opdrachtgever.
18. Reistijd ten behoeve van Opdrachtgever, en met reizen gerelateerde kosten worden aan Opdrachtgever doorberekend.
Artikel 14 – Facturering en betaling
1. Facturering van uitgevoerde Diensten, en/of goederen op verrichtingenbasis geschiedt per maand achteraf, tenzij anders is overeengekomen middels een afdoende gespecificeerde (termijn)factuur.
2. Voor zover de door de Opdrachtgever verschuldigde vergoeding volgens de opdracht wordt bepaald door nacalculatie van de werkelijke gemaakte kosten, zal afrekening plaatsvinden op basis van een gespecificeerde opgave van de gemaakte kosten en besteed honorarium.
3. Opdrachtnemer behoudt zich het recht voor tussentijds aan Opdrachtgever te factureren (termijnfactuur) over het reeds verrichte deel van de Diensten c.q. geleverde goederen.
4. Voor alle door Opdrachtnemer uitgebrachte facturen geldt een betalingstermijn van dertig (30) dagen gerekend vanaf de factuurdatum, tenzij schriftelijk anders overeengekomen.
5. Opdrachtgever dient deze kosten ineens, zonder verrekening of opschorting, binnen de opgegeven betaaltermijn zoals vermeld op de factuur te voldoen op het aan haar kenbaar gemaakte rekeningnummer en gegevens van Opdrachtnemer
6. Partijen kunnen overeenkomen dat Opdrachtgever een voorschot dient te betalen. Indien een voorschot is overeengekomen, dient Opdrachtgever het voorschot te betalen alvorens een aanvang wordt gemaakt met de uitvoering van de dienstverlening.
7. Opdrachtnemer heeft het recht de door Opdrachtgever gedane betalingen te laten strekken in de eerste plaats in mindering op de kosten, vervolgens in mindering van de opengevallen rente en tenslotte in mindering van de hoofdsom en de lopende rente. Opdrachtnemer kan, zonder daardoor in verzuim te komen, een aanbod tot betaling weigeren, indien de Opdrachtgever een andere volgorde voor de toerekening van de betaling aanwijst.
8. In geval van liquidatie, insolventie, faillissement, onvrijwillige liquidatie of verzoek tot betaling jegens Opdrachtgever wordt de betaling en alle andere verplichtingen van Opdrachtgever uit hoofde van de Overeenkomst onmiddellijk opeisbaar.
9. Ten aanzien van een Handelsovereenkomst is het volgende van toepassing:
a. Indien, in geval van een Handelsovereenkomst, geen uiterste dag van betaling is overeengekomen, is de wettelijke rente van rechtswege verschuldigd:
I. vanaf 30 kalenderdagen na de aanvang van de dag volgend op die waarop de Opdrachtgever (schuldenaar) de factuur heeft ontvangen, of
II. indien de datum van ontvangst van de factuur niet vaststaat, of indien de Opdrachtgever (schuldenaar) de factuur ontvangt voordat hij de prestatie heeft ontvangen, vanaf 30 kalenderdagen na de aanvang van de dag volgende op die waarop de prestatie is ontvangen, of
III. indien de Opdrachtgever een termijn heeft bedongen waarbinnen hij de ontvangen prestatie kan aanvaarden dan wel kan beoordelen of deze aan de Overeenkomst beantwoordt, en indien hij de factuur ontvangt voordat hij de prestatie heeft aanvaard of beoordeeld, vanaf 30 kalenderdagen na de aanvang van de dag, volgende op die waarop de Opdrachtgever de prestatie heeft aanvaard of beoordeeld, dan wel, indien hij zich niet over goedkeuring of aanvaarding uitspreekt, vanaf 30 kalenderdagen na de aanvang van de dag volgende op die waarop de termijn verstrijkt.
b. Indien Opdrachtgever bepaalde posten op de factuur niet erkent, is zij gerechtigd de betaling van de betwiste posten in eerste instantie op te schorten. In dat geval zal Opdrachtgever de betwiste posten onverwijld schriftelijk melden aan Opdrachtnemer. Het gestelde in het volgende lid zal onverkort van toepassing blijven totdat de betwiste posten zijn voldaan dan wel aangepast en voldaan. De vergoeding van wettelijke rente (zie volgende lid) geldt in dat geval over de betwiste posten na aanpassing, welke worden geacht dezelfde betalingstermijn en aanvangsdatum te bezitten als de factuur waaruit die posten voortkomen.
c. Opdrachtgever is in verzuim als betaling na ingebrekestelling door middel van een schriftelijke aanmaning uitblijft binnen de in de aanmaning genoemde termijn. Het gestelde in lid 6 zal onverkort van toepassing blijven totdat de betwiste posten zijn voldaan dan wel aangepast en voldaan.
d. De schadevergoeding, verschuldigd wegens vertraging in de voldoening van een geldsom, bestaat in het geval van een Handelsovereenkomst in de wettelijke rente van die som met ingang van de dag volgend op de dag die is overeengekomen als de uiterste dag van betaling tot en met de dag waarop de Opdrachtgever (schuldenaar) de geldsom heeft voldaan.
e. Telkens na afloop van een jaar wordt het bedrag waarover de wettelijke rente wordt berekend, vermeerderd met de over dat jaar verschuldigde rente.
10. In geval van overschrijding van de betalingstermijn kan Opdrachtnemer, zonder nadere in gebreke stelling, haar verplichting tot het uitvoeren van Diensten c.q. het leveren van goederen opschorten met ingang van de datum waarop de betalingstermijn is verstreken. Dit laat onverlet de verplichtingen van de Opdrachtgever tot betaling van het verschuldigde bedrag. De Opdrachtgever zal tijdig op de hoogte worden gesteld van voornoemde opschorting van haar dienstverlening en draagt de verantwoordelijkheid om hierover mededeling te doen aan zijn Medewerkers.
11. Geen wettelijke rente is verschuldigd wanneer de Opdrachtnemer (schuldeiser) zelf in verzuim is.
12. Voor de toepassing van dit artikel wordt met de wettelijke rente gelijkgesteld een andere overeengekomen rente.
13. Indien naar het oordeel van Opdrachtnemer de financiële positie van de wederpartij een risico voor Opdrachtnemer kan betekenen is Opdrachtnemer gerechtigd om de betalingstermijn te bekorten.
14. Opdrachtnemer zendt de facturen aan het hoofdadres van de Opdrachtgever ter attentie van de Financiële of Crediteurenadministratie, tenzij anders overeengekomen.
15. Partijen hebben niet het recht om elkanders openstaande vorderingen of schulden en die van aan hen gelieerde rechtspersonen en ondernemingen te verrekenen, noch vorderingen en schulden van één partij onderling te verrekenen, indien deze niet direct gerelateerd zijn middels een factuur aan dezelfde Opdracht, Project, dienstverlening, levering, prestaties of Werkzaamheid.
Artikel 15 - Incassobeleid
1. Wanneer Opdrachtgever niet aan haar betalingsverplichting voldoet, en niet binnen de daarvoor gestelde betalingstermijn heeft voldaan aan haar verplichting, is Opdrachtgever van rechtswege in verzuim.
2. Vanaf de datum dat Opdrachtgever in verzuim is, zal Opdrachtnemer zonder nadere ingebrekestelling recht hebben op de wettelijke handelsrente vanaf de eerste verzuimdag tot algehele voldoening, en vergoeding van de buitengerechtelijke kosten conform artikel 6:96 BW te berekenen volgens de staffel uit het besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten van 1 juli 2012.
3. Indien Opdrachtnemer meer of hogere kosten heeft gemaakt welke redelijkerwijs noodzakelijk zijn, komen deze kosten in aanmerking voor vergoeding. Ook de integrale gemaakte gerechtelijke en executiekosten zijn voor rekening van Opdrachtgever.
Artikel 16 - Privacy, gegevensverwerking en beveiliging
1. Opdrachtnemer gaat zorgvuldig om met de (persoons)gegevens van Opdrachtgever en betrokken partijen en zal deze slechts conform de geldende normen gebruiken. Indien daartoe gevraagd zal Opdrachtnemer de betrokkene hierover informeren.
2. Opdrachtgever is zelf verantwoordelijk voor de verwerking van gegevens die met gebruikmaking van een dienst van Opdrachtnemer verwerkt worden. Opdrachtgever staat er tevens voor in dat de inhoud van de gegevens niet onrechtmatig is en geen inbreuk maakt op enige rechten van derden. In dit kader vrijwaart Opdrachtgever Opdrachtnemer tegen elke (rechts)vordering welke verband houdt met deze gegevens of de uitvoering van de Overeenkomst.
3. Indien Opdrachtnemer op grond van de Overeenkomst dient te voorzien in beveiliging van informatie, zal deze beveiliging voldoen aan de overeengekomen specificaties en een beveiligingsniveau dat, gelet op de stand van de techniek, de gevoeligheid van de gegevens, en de daaraan verbonden kosten, niet onredelijk is.
Artikel 17 - Opschorting en ontbinding
1. Opdrachtnemer heeft het recht om de ontvangen of door haar gerealiseerde gegevens, databestanden en meer onder zich te houden indien Opdrachtgever nog niet (volledig) aan haar betalingsverplichtingen heeft voldaan. Dit recht blijft onverminderd van kracht indien een voor Opdrachtnemer gegronde reden zich voordoet hetgeen opschorting in dat geval rechtvaardigt.
2. Opdrachtnemer is bevoegd de nakoming van de op haar rustende verbintenissen op te schorten zodra Opdrachtgever in verzuim is met de nakoming van enige uit de Overeenkomst voortvloeiende verbintenis, te late betaling van haar facturen daaronder begrepen. De opschorting zal terstond aan Opdrachtgever schriftelijk worden bevestigd.
3. Opdrachtnemer is in dat geval niet aansprakelijk voor schade, uit welke hoofde dan ook, als gevolg van het opschorten van haar Diensten.
4. De opschorting (en/of ontbinding) heeft geen invloed op de betalingsverplichtingen van Opdrachtgever voor reeds uitgevoerde Diensten. Bovendien is Opdrachtgever verplicht om Opdrachtnemer te vergoeden voor elk financieel verlies dat Opdrachtnemer lijdt als gevolg van het in gebreke blijven van Opdrachtgever.
Artikel 18 - Overmacht
1. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk wanneer zij ten gevolge van een overmacht situatie haar verplichtingen op grond van de Overeenkomst niet kan nakomen.
2. Onder overmacht aan de zijde van Opdrachtnemer wordt in elk geval verstaan, maar is niet beperkt tot: (i) overmacht van toeleveranciers van Opdrachtnemer, (ii) het niet naar behoren nakomen van verplichtingen van toeleveranciers die door Opdrachtgever of diens derden aan Opdrachtnemer zijn voorgeschreven of aanbevolen, (iii) gebrekkigheid van programmatuur of eventuele bij de uitvoering van de dienst betrokken derden, (iv) overheidsmaatregelen, (v) storing van elektriciteit, internet, datanetwerk- en/of telecommunicatiefaciliteiten, (vi) ziekte van medewerkers van Opdrachtnemer of door haar ingeschakelde adviseurs en (vii) overige situaties die naar het oordeel van Opdrachtnemer buiten haar invloedssfeer vallen die de nakoming van haar verplichtingen tijdelijk of blijvend verhinderen.
3. In geval van overmacht hebben beide Partijen het recht om de Overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden. Alle kosten gemaakt vóór de ontbinding van de Overeenkomst zullen in dat geval door Opdrachtgever worden betaald. Opdrachtnemer is niet verplicht om Opdrachtgever te vergoeden voor eventuele verliezen die zijn veroorzaakt door een dergelijke herroeping.
Artikel 19 - Beperking van aansprakelijkheid
1. Indien enig resultaat dat is vastgelegd in de Overeenkomst niet wordt bereikt, wordt een tekortkoming van Opdrachtnemer alleen geacht te bestaan indien Opdrachtnemer dit resultaat bij het aanvaarden van de Overeenkomst uitdrukkelijk heeft beloofd.
2. Indien sprake is van toerekenbare tekortkoming van Opdrachtnemer, is Opdrachtnemer uitsluitend gehouden tot betaling van enige schadevergoeding indien Opdrachtgever Opdrachtnemer binnen 14 dagen na ontdekking van de tekortkoming in gebreke heeft gesteld en Opdrachtnemer deze tekortkoming vervolgens niet binnen een redelijke termijn heeft hersteld. De ingebrekestelling dient schriftelijk te zijn ingediend en bevat een dusdanige nauwkeurige omschrijving/onderbouwing van de tekortkoming, zodat Opdrachtnemer in staat is om adequaat te reageren.
3. Indien het verrichten van Diensten door Opdrachtnemer leidt tot aansprakelijkheid van Opdrachtnemer, is die aansprakelijkheid beperkt tot het totale bedrag dat in het kader van de Overeenkomst wordt gefactureerd over het jaar waarin het schade toebrengende feit heeft plaatsgevonden, doch slechts ten aanzien van de door Opdrachtgever geleden directe schade tenzij de schade het gevolg is van opzet of aan opzet grenzende roekeloosheid zijdens Opdrachtnemer. Onder directe schade wordt verstaan: redelijke kosten gemaakt ter beperking of voorkoming van directe schade, de vaststelling van de schadeoorzaak, de directe schade, de aansprakelijkheid en de wijze van herstel.
4. Opdrachtnemer sluit uitdrukkelijk alle aansprakelijkheid uit voor gevolgschade. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor indirecte schade, bedrijfsschade, winstderving en/of geleden verlies, gemiste besparingen, schade door bedrijfsstagnatie, vermogensverliezen, vertragingsschade, renteschade, medische schade en immateriële schade.
5. Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer voor alle aanspraken van derden als gevolg van een gebrek ten gevolge van een dienst die door Opdrachtgever aan een derde is geleverd en mede bestond uit door Opdrachtnemer geleverde Diensten, tenzij Opdrachtgever kan aantonen dat de schade uitsluitend is veroorzaakt door de dienst van Opdrachtnemer.
6. Enige door Opdrachtnemer opgeleverde adviezen, op basis van door Opdrachtgever onvolledige en/of onjuist verstrekte informatie is nimmer grond voor aansprakelijkheid van Opdrachtnemer.
7. De inhoud van het opgeleverde advies van Opdrachtnemer is niet bindend en slechts adviserend van aard. Opdrachtgever beslist zelf en op eigen verantwoordelijkheid of zij de voorstellen en hierin genoemde adviezen van Opdrachtnemer opvolgt. Alle gevolgen voortvloeiend uit de opvolging van het advies komen voor rekening en risico van Opdrachtgever. Opdrachtgever is te allen tijde vrij om haar eigen keuzes te maken die afwijken van het (op)geleverde advies van Opdrachtnemer. Opdrachtnemer is niet gehouden aan enige vorm van restitutie indien dit het geval is.
8. Indien door of namens Opdrachtgever een derde wordt ingeschakeld, is Opdrachtnemer nimmer aansprakelijk voor het handelen en adviezen van de door Opdrachtgever ingeschakelde derde alsmede het verwerken van resultaten (van opgestelde advies) van de door Opdrachtgever ingeschakelde derde in Opdrachtnemer haar eigen advies.
9. Alle aanspraken van Opdrachtgever wegens tekortschieten aan de zijde van Opdrachtnemer vervallen indien deze niet schriftelijk en gemotiveerd zijn gemeld bij Opdrachtnemer binnen een jaar nadat Opdrachtgever bekend was of redelijkerwijs bekend kon zijn met de feiten waarop zij haar aanspraken baseert. Een jaar na het beëindigen van de Overeenkomst tussen partijen vervalt de aansprakelijkheid van Opdrachtnemer.
10. Opdrachtnemer draagt zorg voor de instandhouding van een afdoende en in de branche gebruikelijke verzekering tegen de aansprakelijkheid als bedoeld in dit artikel en verleent Opdrachtgever desgewenst inzage in de polis of verstrekt een certificaat van verzekering.
11. Indien de aansprakelijkheid als gevolg van een toerekenbare tekortkoming of onrechtmatige daad niet (volledig) gedekt wordt door een verzekering, treden partijen in overleg over de in redelijkheid te vergoeden schade, voorzover de aansprakelijkheid niet reeds bij wet geregeld is.
12. Opdrachtnemer aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van gebreken van aan Opdrachtnemer toegeleverde zaken, die door Opdrachtnemer aan Opdrachtgever zijn doorgeleverd.
13. Opdrachtnemer aanvaardt geen aansprakelijkheid voor het zoekraken of beschadigen van (persoonlijke) eigendommen bij de uitvoering van Diensten en/of (vaardigheids-) trainingen) al of niet door derden, welke namens of in Opdracht van Opdrachtnemer optreden.
14. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor eventuele schade die is ontstaan door handelen of nalaten ten aanzien van arbeidsongeschiktheidsgevallen, indien dit handelen of nalaten zich heeft voorgedaan in een voorafgaande periode waarin verzuim- en/of reïntegratiebegeleiding door een andere dienstverlener werd uitgevoerd.
Artikel 20 - Geheimhouding
1. Opdrachtnemer en Opdrachtgever verplichten zich tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die is verkregen in het kader van een opdracht. De vertrouwelijkheid vloeit voort uit de opdracht en moet tevens worden aangenomen indien men redelijkerwijs kan verwachten dat het om vertrouwelijke informatie gaat. De geheimhouding is niet van toepassing indien de betreffende informatie reeds openbaar/algemeen bekend is, de informatie niet vertrouwelijk is en/of de informatie niet gedurende de Overeenkomst bij Opdrachtgever aan Opdrachtnemer bekend gemaakt is en/of op andere wijze door Opdrachtnemer is verkregen.
2. In het bijzonder ziet de geheimhouding op door Opdrachtnemer opgestelde adviezen, rapportages, ontwerpen, werkwijze en/of verslaglegging aangaande de opdracht van Opdrachtgever. Het is Opdrachtgever uitdrukkelijk verboden de inhoud hiervan te delen met medewerkers die niet bevoegd zijn hiervan kennis te nemen en met (onbevoegde) derden. Voorts betracht Opdrachtnemer steeds de vereiste zorgvuldigheid in de omgang met alle bedrijfsgevoelige informatie door Opdrachtgever verstrekt.
3. Partijen zullen geheimhouding betrachten inzake de naam, product-, markt-, klant-, medewerkers, bedrijfsgegevens en uitvoering en resultaten van Opdrachten die de andere partij betreffen, ook na beëindiging van de Overeenkomst. Dit geldt niet inzake (reken)methoden, programmatuur en experimentele werkwijzen, waarvan de ontwikkeling niet direct met het geven van de Opdracht is beoogd of informatie betreft die:
a. van algemene bekendheid is, zonder dat dit veroorzaakt is doordat de onderhavige geheimhoudingsplicht is geschonden;
b. door de andere partij zelf ontwikkeld is;
c. door de andere partij rechtmatig is verkregen en welke derde niet aan een soortgelijke geheimhoudingsverplichting is gebonden.
4. Indien Opdrachtnemer op grond van een wettelijke bepaling of een gerechtelijke uitspraak gehouden is de vertrouwelijke informatie aan door de wet of bevoegde rechter of aangegeven derde (mede) te verstrekken en Opdrachtnemer zich niet kan beroepen op een verschoningsrecht, is Opdrachtnemer niet gehouden tot enige schadevergoeding en geeft Opdrachtgever geen grond voor ontbinding van de Overeenkomst.
5. Voor de overdracht of verspreiding van informatie aan derden en/of publicatie van verklaringen, adviezen of producties die door Opdrachtnemer aan derden worden verstrekt, is de schriftelijke toestemming van Opdrachtnemer vereist, tenzij een dergelijke toestemming vooraf uitdrukkelijk is overeengekomen. Opdrachtgever zal Opdrachtnemer vrijwaren voor alle aanspraken van dergelijke derden als gevolg van het vertrouwen op dergelijke informatie die zonder de schriftelijke toestemming van Opdrachtnemer is verspreid.
6. Voor de overdracht of verspreiding van informatie aan derden en/of publicatie van verklaringen, adviezen of producties die door Opdrachtgever aan derden worden verstrekt, is de schriftelijke toestemming van Opdrachtgever vereist, tenzij een dergelijke toestemming vooraf uitdrukkelijk is overeengekomen. Opdrachtnemer zal Opdrachtgever vrijwaren voor alle aanspraken van dergelijke derden als gevolg van het vertrouwen op dergelijke informatie die zonder de schriftelijke toestemming van Opdrachtgever is verspreid.
7. De geheimhoudingsverplichting leggen Opdrachtnemer en Opdrachtgever ook de door hen in te schakelen derden op.
8. (Medische) Keuringen, analyses, metingen of literatuurrecherches vallen onder strikte geheimhouding, alleen bevindingen en de uitslag ervan bekend worden gemaakt.
Artikel 21 - Intellectuele Eigendomsrechten
1. Alle IE-rechten en auteursrechten van Opdrachtnemer waaronder in ieder geval begrepen, maar niet beperkt tot alle logo’s, ontwerpen, modellen, rapportages en adviezen berusten uitsluitend bij Opdrachtnemer en worden niet overgedragen aan Opdrachtgever tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen.
2. Indien overeengekomen is dat één of meerdere van voorgenoemde zaken c.q. werken van Opdrachtnemer worden overgedragen aan Opdrachtgever, is Opdrachtnemer gerechtigd hiervoor een aparte Overeenkomst te sluiten en een daartoe passende geldelijke vergoeding te eisen van Opdrachtgever. Een dergelijke vergoeding dient door Opdrachtgever te worden voldaan alvorens zij de betreffende zaken c.q. werken met de daarop rustende IE-rechten verkrijgt.
3. Het is Opdrachtgever verboden om alle stukken en programmatuur waarop de IE-rechten en auteursrechten van Opdrachtnemer rusten te openbaren en/of te vermenigvuldigen, te wijzigen of ter beschikking te stellen aan derden (waaronder gebruik met commerciële doeleinden) zonder uitdrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Opdrachtnemer. Indien Opdrachtgever wijzigingen wenst aan te brengen in door Opdrachtnemer opgeleverde zaken, dient Opdrachtnemer expliciet akkoord te geven op de voorgenomen wijzigingen.
4. Het is Opdrachtgever verboden om de zaken en bescheiden waarop de intellectuele eigendomsrechten van Opdrachtnemer rusten anders te gebruiken dan overeengekomen in de Overeenkomst.
5. Partijen zullen elkaar informeren en gezamenlijk maatregelen nemen indien er zich een inbreuk op de IE-rechten voordoet.
6. Voor zover de uitvoering van de Opdracht of Diensten door Opdrachtnemer leidt tot octrooieer- bare resultaten, heeft Opdrachtgever het recht op haar naam en voor haar rekening octrooi aan te vragen.
7 Partijen zullen elkaar over en weer melden terzake:
a. het vermoeden dat octrooieerbare materie is gevonden
b. het feit dat een octrooiaanvraag wordt ingediend
c. de inhoud van deze aanvraag
8. Bovendien zullen partijen elkaar bij het indienen van octrooiaanvragen alle vereiste medewerking verlenen.
9. Indien Opdrachtgever niet binnen 6 (zes) maanden na de melding als bedoeld in lid 6 schriftelijk aan Opdrachtnemer te kennen heeft gegeven van haar recht gebruik te willen maken, komt dit recht om octrooi aan te vragen toe aan de Opdrachtnemer. De Opdrachtnemer neemt hierbij de verplichting als vermeld in het voorgaande artikel omtrent Geheimhouding van deze algemene voorwaarden in acht.
10. De Opdrachtnemer staat er voor in dat de resultaten van de door Opdrachtgever opgedragen Diensten en het gebruik, daaronder begrepen doorverkoop, van de door Opdrachtnemer geleverde zaken of van de door Opdrachtnemer ten behoeve van de Opdrachtgever gekochte of vervaardigde hulpmiddelen, geen inbreuk zullen opleveren op octrooirechten, merkrechten, modelrechten, auteursrechten of andere rechten van derden.
11. Opdrachtnemer vrijwaart Opdrachtgever voor aanspraken van derden, die voortvloeien uit of verband houden met enigerlei inbreuk op de in het vorige lid bedoelde rechten op voorwaarde dat Opdrachtgever binnen een redelijke termijn Opdrachtnemer in kennis stelt van de inbreuk en aan Opdrachtnemer de gehele controle geeft over de verdediging en onderhandelingen in verband met een eventuele inbreuk.
12. Indien Opdrachtgever enig resultaat ten behoeve van de door het Opdrachtgever opgedragen Diensten niet meer kan gebruiken omdat dit een inbreuk maakt op de intellectueel eigendomsrechten van derden, zal Opdrachtnemer op eigen kosten ten behoeve van Opdrachtgever een onbeperkte licentie verwerven, onverminderd het recht van Opdrachtgever op vergoeding van de door haar leden geleden schade.
Artikel 22 - Vrijwaring en juistheid van informatie
1. Opdrachtgever is zelf verantwoordelijk voor de juistheid, betrouwbaarheid en volledigheid van alle gegevens, informatie, documenten en/of bescheiden, in welke vorm dan ook die zij aan Opdrachtnemer verstrekt in het kader van een Overeenkomst, alsmede voor de gegevens die zij van derden heeft verkregen en welke aan Opdrachtnemer zijn verstrekt ten behoeve van de uitvoering van de Dienst.
2. Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer van elke aansprakelijkheid ingevolge het niet of niet tijdig nakomen van de verplichtingen met betrekking tot het tijdig verstrekken van alle juiste, betrouwbare en volledige gegevens, informatie, documenten en/of bescheiden.
3. Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer voor alle aanspraken van Opdrachtgever en door hem ingeschakelde of onder hem werkzame derden, alsmede van klanten van Opdrachtgever, gebaseerd op het niet (tijdig) verkrijgen van eventuele subsidies en/of toestemmingen benodigd in het kader van de uitvoering van de Overeenkomst.
4. Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer voor alle aanspraken van derden welke voortvloeien uit de Diensten verricht ten behoeve van Opdrachtgever, waaronder tevens verstaan maar niet beperkt tot intellectuele eigendomsrechten op de door Opdrachtgever verstrekte gegevens en informatie die bij het uitvoeren van de Overeenkomst gebruikt kunnen worden en/of het handelen of nalaten van Opdrachtgever jegens derde(n).
5. Indien Opdrachtgever elektronische bestanden, software of informatiedragers aan Opdrachtnemer verstrekt, garandeert Opdrachtgever dat deze vrij zijn van virussen en defecten.
Artikel 23 – Dossierbeheer, inzage c.q. gebruiksrecht
1. Opdrachtnemer zal van de Medewerkers van Opdrachtgevers, die zij in het kader van overeengekomen Diensten onderzoekt en/of anderszins contacten mee onderhoudt, een dossier bijhouden en waar toepasselijk een medisch en/of arbeidsgezondheidskundig dossier.
2. Op de verwerking van alle persoonsgegevens, van medische aard of anderszins, welke deel uitmaken van deze administraties van Opdrachtnemer, is een privacyverklaring van toepassing volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Indien geen separaat privacyreglement beschikbaar is, is de overeenkomstige reglementering verwerkt in de kwaliteitsvoorschriften van de tot Opdrachtnemer behorende rechtsperso(o)n(en) en onderneming(en).
3. Slechts de Medewerker dan wel de Opdrachtgever in de rol van natuurlijk persoon, geen werkgever zijnde, heeft het recht op inzage in dit dossier, naast de Opdrachtnemer. De Opdrachtgever in de rol van werkgever, kan alleen inzage in het dossier krijgen, indien hij deze bevoegdheid ontleent aan een schriftelijke, specifiek voor de betreffende situatie verleende machtiging van de Medewerker, dan wel een wettelijke regeling.
4. De door de Opdrachtnemer beschikbaar gestelde deskundige(n) is(zijn) uitsluitend gerechtigd informatie over de Medewerker aan de Opdrachtgever te verstrekken, indien Opdrachtgever daartoe toestemming van de desbetreffende Medewerker heeft gekregen, dan wel op grond van de beroepsregels is toegestaan dergelijke informatie te verschaffen.
5. Opdrachtgever heeft de volledige en vrije beschikking over de resultaten van een Opdracht, zoals door Opdrachtnemer aan Opdrachtgever verschaft, met uitzondering van resultaten die de persoonlijke levenssfeer betreffen zoals beschreven in het privacyverklaring van Opdrachtnemer. In het geval geheimhouding is overeengekomen terzake van niet de persoonlijke levenssfeer betreffende informatie/ resultaten, is het recht van Opdrachtgever exclusief voor de periode waarin de Opdrachtnemer verplicht is tot geheimhouding, behoudens het bepaalde in de volgende volzin. Gedurende de periode waarin Opdrachtnemer tot geheimhouding verplicht is, heeft Opdrachtnemer het recht de resultaten van de Opdracht of Diensten uitsluitend voor zichzelf te gebruiken.
6. Indien de Overeenkomst is/wordt beëindigd, kan Opdrachtgever tegen de vergoeding per medewerkersdossier conform de geldige tarieven van Opdrachtnemer, de Opdrachtnemer verzoeken het dossier over te dragen aan een andere soortgelijke dienstverlener, na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Medewerker.
Artikel 24 - Klachten
1. Om (vroegtijdig) klachten en complimenten in de samenwerking tussen partijen te signaleren, eventuele correctieve maatregelen te kunnen instellen en een zorgvuldige afhandeling te borgen, beschikt Opdrachtnemer over een procedure. De verwijzing ernaar en de toepassing ervan ten behoeve het indienen van Klachten en complimenten door Opdrachtgever en haar Medewerkers (indiener), wordt in een separate werkafspraak geregeld.
2. Indien een afwijkende klachtenafhandelingsreglement of -procedure beschikbaar is voor een bedrijfsonderdeel of rechtspersoon c.q. onderneming die tot de Opdrachtnemer behoort, dan treedt dit in de plaats van de onder lid 1. genoemde algemene afhandelingsprocedure.
3. De klacht of het compliment behoeft niet in behandeling te worden genomen door Opdrachtnemer indien het een gedraging en/of uitlating betreft die langer dan een jaar voor indienen van de klacht of het compliment heeft/ hebben plaatsgevonden.
4. De klacht of het compliment dient binnen een periode van acht weken na ontvangst van de klacht of het compliment door Opdrachtnemer te worden afgehandeld.
5. De indiener wordt, indien relevant, schriftelijk in kennis gesteld van de bevindingen van het onderzoek naar de klacht of het compliment, alsmede van de eventuele verdere maatregelen die naar aanleiding van de bevindingen ondernomen zijn of zullen worden.
6. Partijen zullen proberen om gezamenlijk tot een oplossing te komen.
Artikel 25 - Toepasselijk recht
1. Op de rechtsverhouding tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever is Nederlands recht van toepassing.
2. Opdrachtnemer heeft het recht deze algemene voorwaarden te wijzigen en zal Opdrachtgever hiervan op de hoogte stellen.
3. Ingeval van vertalingen van deze algemene voorwaarden, is de Nederlandse versie leidend.
4. Partijen komen overeen dat zij zullen trachten om geschillen die voortvloeien uit de Overeenkomst of daarop voortbouwende overeenkomst(en) en/of afspraken, op te lossen door onderhandelingen. Indien partijen er in eerste instantie niet in slagen om op basis van onderhandelingen een gezamenlijke oplossing te bereiken, zullen zij trachten het tussen hen ontstane geschil op te lossen met behulp van mediation volgens het reglement van de Stichting Nederlands Mediation Instituut te Rotterdam, zoals dat luidt op de aanvangsdatum van de mediation.
5. Indien de wederpartij geen medewerking wenst of kan verlenen aan mediation zoals bedoeld in het voorgaande lid of indien het onmogelijk is gebleken een geschil als hiervoor bedoeld op te lossen met behulp van mediation, bestaat voor ieder der partijen de mogelijkheid het geschil voor te leggen aan de bevoegde rechter van rechtbank Noord-Holland, locatie Haarlem.